Dakkapellen met pannendak

Dakkapellen met platdak worden verreweg het meest verkocht en dat is ook niet zo vreemd als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding. Een dakkapel met platdak is een minder hoge kostenpost, dan een dakkapel met een pannendak en het zelfde voordeel wordt behaald, namelijk licht en ruimtewinst.

Toch gaan we het in dit artikel op biells.nl niet hebben over platdak dakkapellen, maar over pannendak dakkapellen. De volgende vragen worden ondermeer beantwoord:

  • Welke pannendak dakkapellen kunnen worden aangeschaft?
  • Wat kosten dakkapellen met een pannendak ongeveer?
  • Waarom zou je een pannendak dakkapel verkiezen boven een standaard dakkapel?

Soorten

Er zijn drie uitvoeringen te koop met een pannendak, namelijk de zogenaamde sleepdakkapel, de verlegde nokverhogende dakkapel en de nokverhoging. Kapellen met een sleepdak zijn niet zozeer praktischer dan normale kapellen, want je behaalt dezelfde ruimtewinst. Sleepkapellen worden met name geplaatst uit optische overwegingen, het is een sierlijke dakkapel door haar schuine dak met dakpannen. Het gaat consumenten die een sleepkapel aanschaffen minder om de ruimtewinst, dan consumenten die kiezen voor een dakkapel met platdak of laten de dakbedekking vervangen.

Een nokverhogende kapel wordt geplaatst op woningen met een te lage zolder, waarbij een dakkapel op een schuin dak niet zorgt voor het gewenste resultaat. Als je besluit de nok te gaan verhogen, dan kan je een keuze maken tussen een verlegde nokdakkapel en een nokverhoging. Beide uitvoeringen hebben een pannendak, alleen wordt bij de eerste uitvoering alleen de voor- of achterkant van het dak verhoogd, waar bij de tweede uitvoering beide kanten van het dak worden verhoogd. Het is dan ook logisch dat nokverhogingen meer kosten.

Kosten

Ook niet onbelangrijk zijn de kosten van pannendak dakkapellen. Uiteraard kost een sleepdakkapel meer dan een platdak dakkapel, een verlegde nokdakkapel kost meer dan een sleepdakkapel en een nokverhoging zorgt op haar beurt voor meer kosten dan een verlegde nokdakkapel. In de regel geldt: een sleepkapel kost 40 procent meer dan een platdak dakkapel, een kapel met een verlegde nok kost 70 tot 100 procent meer en een complete nokverhoging kost 100 tot 150 procent meer. Waar een standaard dakkapel van 5 meter breed 6.500 euro kan kosten, kost een nokverhoging met dezelfde afmeting soms meer dan 15.000 euro.

Waarom

Je kiest alleen voor een sleepdakkapel uit optische overwegingen, deze dakkapel is dan ook niet uitgevonden voor consumenten met een beperkt budget. Voor een nokverhogende dakkapel wordt puur uit praktische overwegingen gekozen. De keuze tussen een verlegde nokdakkapel en nokverhoging is niet alleen afhankelijk van de wensen, maar ook van het beschikbare budget.