Hovenier

Een hovenier is een persoon die voor zijn werk gespecialiseerd is in het aanleggen en onderhouden van groen voorzieningen in de ruimste zin van het woord. U moet hierbij denken aan tuinen, parken, binnenplaatsen, ziekenhuis tuinen, school pleinen, pleinen bij gebouwen, de groenvoorziening van de gemeente en er zijn nog meer voorbeelden waar een hovenier aan werkt.

Hoveniers zijn meestal werkzaam voor een hoveniersbedrijf. Ook is er een groot aantal hoveniers die voor zichzelf werken, en zodoende een zzp bedrijf hebben.

Wat voor werk voert een hovenier uit

Tuin ontwerp en aanleg
Een goede hovenier is in staat om in samenspraak met de klant een tuin te ontwerpen, om deze vervolgens aan te leggen.

Onderhoud
Voor periodiek of eenmalig onderhoud aan een tuin kunnen mensen een hovenier inschakelen. Laat bijvoorbeeld het gras maaien, coniferen snoeien, het groen bewateren, onkruid wieden enzovoort.

Sierbestrating leggen
Veel hoveniers hebben het zichzelf eigen gemaakt om tuinbestrating aan te leggen.

Plantsoendienst
Zorgen dat het gemeentelijk groen goed verzorgd is zodat het toonbaar is voor de inwoners en bezoekers van een gemeente.

Tuin egaliseren
In sommige gevallen is het nodig om de tuingrond te laten egaliseren. Bijvoorbeeld wanneer de tuin ongelijk is maar er een nieuw vlak tuinontwerp is.

schutting plaatsen
Bij veel tuinen hoort natuurlijk ook een schutting wand, of tuin afscheiding. Veel hoveniers hebben zichzelf eigen gemaakt om ook schuttingen te plaatsen.

Vijver maken
Een vijver aanleggen is een vakĀ apartĀ en vergt kunde en ervaring. De meeste hoveniers zullen dit ook kunnen aanleggen.

Wat voor opleiding voor hovenier

Binnen bijna alle agrarische onderwijsinstellingen vindt je opleidingen die aansluiten bij het hovenier worden. Dit zijn mbo opleidingen die 1 tot 4 jaar duren. Er is de mogelijkheid om je verder te specialiseren aan hogescholen die vooral in Wageningen te zijn.

Ook zijn er veel verstandelijk gehandicapten die werken binnen een hoveniersbedrijf. Dit vervult natuurlijk een maatschappelijke rol, maar ook krijgen de bedrijven een subsidie van de staat wanneer ze zulke mensen in dienst hebben..

Offerte hoveniers