Moet ik kunststof kozijnen of zonnepanelen kopen?

Een mooie aanbouw, een praktische dakkapel, kunststof kozijnen plaatsen en energiebesparende zonnepanelen hebben gemeen dat ze duizenden euro’s kosten. Kunststof kozijnen en zonnepanelen kunnen echter wel iets eenvoudiger gefinancierd worden dan een aanbouw of dakkapel. Dat komt doordat het groene investeringen zijn, zeker zonnepanelen. Via een duurzaamheidslening, het Nationaal Energiebespaarfonds en GreenLoans kan op relatief eenvoudige manier een lening worden gekregen. In dit artikel op biells.nl gaan we het echter niet hebben over leningen, maar over de kosten van kozijnen en zonnepanelen.

Wat moet je betalen om alle houten kozijnen in de woning te laten vervangen door kunststof exemplaren en wat kost het om alle energie op te wekken met zonnepanelen? Laten we beginnen met de kunststof kozijnen.

Wat kosten kunststof kozijnen?

Kozijnen van kunststof kosten minder dan aluminium en houten uitvoeringen, voor een aluminium kozijn moet gemiddeld genomen 20 procent meer worden betaald, waar een houten kozijn 15 procent meer kost. Achter de kosten van kunststof kozijnen kan je op meerdere manieren komen. Je kunt offertes aanvragen of uitgaan van een vierkante meterprijs. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kozijnen van kunststof per vierkante meter in aanschaf ongeveer 750 euro kosten, rekening houdend met de montage en btw.

Wanneer je alle houten kozijnen van de woning wilt laten vervangen door kunststof exemplaren, dan ben je duizenden euro’s kwijt. Een gemiddelde Nederlandse eengezinswoning heeft acht tot tien ramen en minimaal twee deuren, dat neerkomt op plusminus twintig vierkante meter. Voor die nieuwe kunststof kozijnen moet dus 15.000 euro worden betaald. Nieuwe kozijnen besparen weliswaar energie, maar de totale investering zal nooit worden terugverdiend. Dan kan je beter investeren in zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen?

Tegenwoordig is een doorsnee polykristallijn zonnepaneel goed voor een vermogen van 250 Wp, ofwel 212,5 kWh, als je uitgaat van een correctie van 0,85. De weersomstandigheden in Nederland zijn immers nooit ideaal. Ieder jaar verbruikt een gemiddeld Nederlands huishouden 3.500 kWh, voor één kilowattuur betalen ze 0,22 euro. Wat kost het om alle energie op te wekken met zonnepanelen, als we weten dat zonnepanelen, inclusief installatie en montagematerialen 3 euro per kilowattuur kosten.

Voor 3.500 kWh zijn afgerond 17 zonnepanelen nodig, die zorgen voor een opbrengst van in totaal 3.612,5 kilowattuur. De zonnepanelen kosten in totaal 10.837,50 euro (17 x 212,5 x 3) en zijn terugverdiend na ongeveer 14 jaar als we uitgaan van een constante stroomprijs. Als je moet kiezen tussen nieuwe kunststof kozijnen en zonnepanelen, dan is het vanuit financieel opzicht logischer te kiezen voor zonnepanelen, ook omdat ze de woningwaarde meer verhogen dan kunststof kozijnen.