Sierbestrating

Bestrating komt er in allerlei soorten, zo kan je een goedkope straat laten leggen voor het praktische nut. Maar in een tuin willen veel mensen een goed uitziende bestrating, dit is waarom een ruim aanbod is in sierbestrating. Met dit grote aanbod komt ook dat er dure en goedkope sierbestrating is.

Vaak betaal je voor kwaliteit en schaarste. Wanneer je goedkope tegels of bestrating aanschaft zul je het vaker tegenkomen, en ze de tegels en stenen zullen bijvoorbeeld wat eerder verkleuren. Duurdere bestrating behoudt langer de kleur en is beter bestand tegen de weersinvloeden.

Tegels en stenen voor sierbestrating

De keuze is tussen tegels en stenen, of een combinatie daarvan. Veel mensen kiezen voor de loopwegen voor stenen en voor op het terras wordt er vaak voor tegels gekozen. Tegels zijn over het algemeen iets duurder per m2. Er zijn grofweg 2 soorten tegels; de gebakken tegels en de natuursteen tegels.

De tuintegels vindt je in allerlei kleuren en motieven. Er is veel te combineren. Je kan bijvoorbeeld om en om leggen wat een mooie kleurenspel geeft. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het om en om leggen van zwart en wit, dit vormt op deze manier een schaakbord. Persoonlijk vind ik dit een leuke toepassing van sierbestrating.

Stenen zijn vaak gebakken producten en worden ook in verschillende vormen en kleuren geleverd. Ze zijn kleiner dan tegels en derhalve makkelijker in afwijkende vormen te leggen, denk aan cirkels en bochten in een tuinpad. Je kan makkelijker met stenen spelen dan met tegels. Met stenen komen de echte mogelijkheden van sierbestrating naar boven. Ook hier is het leuk om te spelen met de kleuren, en zelfs met de verschillende groottes van de stenen.

Wie leveren en leggen de sierbestrating

Een stratenmaker moet in staat zijn de sierbestrating te leveren en te leggen. Vaak hebben ze een straatboek met veel soorten tuintegels en stenen. Ook hebben ze wat voorbeelden van dingen die ze in het verleden hebben gedaan, en daar kunt u weer inspiratie uit halen. Sommige hoveniers hebben zichzelf ook aangeleerd om sierbestrating te leggen.

Bekijke verschillende aanbieders, en vergelijk de prijzen goed. Als het goed is blijft het heel lang liggen, dus een goede oriƫntatie is van belang.