Sluit een tweede hypotheek af

Je kunt op verschillende manieren werken aan de woningwaarde. Er kan worden gekozen voor een uitbouw, er kunnen zonnepanelen worden geplaatst of er kan worden gedacht aan het vervangen van de kozijnen. Deze investeringen zijn allemaal leuk en aardig, maar moeten wel kunnen worden bekostigd. Sommige huiseigenaren hebben een spaarpotje aangelegd, waar anderen geld lenen bij familie en weer anderen de hulp inschakelen van de bank. We gaan het in de komende alinea’s hebben over deze laatste groep, ofwel over een tweede hypotheek.

Hypotheekrenteaftrek

Het komt zelden voor dat huiseigenaren hun eerste hypotheek helemaal hebben afgelost, zeker niet als je dertig of veertig jaar bent en geen miljonair. Toch kan je bij de bank aankloppen voor een nieuwe lening, hetzij een tweede hypotheek. Doorgaans wordt een tweede hypotheek verleend op basis van de aanwezige overwaarde van de woning of overwaarde die wordt gecreëerd door het verbouwen van de woning. Die overwaarde moet je overigens wel kunnen aantonen middels een taxatierapport of door een gemeentelijke WOZ beschikking op te vragen.

Een tweede hypotheek heeft een aantal belangrijke pluspunten, waarvan de voornaamste de hypotheekrenteaftrek is. Zolang het geleende geld wordt gebruikt voor het verbeteren van de woning, is de rente aftrekbaar van de belasting. Daarnaast moet het een hypotheekvorm zijn, waarbij annuitair wordt afgelost, anders vervalt de hypotheekrenteaftrek. Voorbeelden van dergelijke hypotheken zijn de annuïteiten hypotheek en de lineaire hypotheek. Hiermee probeert de overheid te voorkomen dat Nederlandse huishoudens onnodig hoge schulden opbouwen.

Lineair of annuïteiten?

Geef je de voorkeur aan een hypotheek met gelijke maandelijkse aflossingen en een dalende rente, dan is de lineaire hypotheek de beste keuze. Wil je eerst zoveel mogelijk profiteren van de hypotheekrenteaftrek en op een later moment gaan aflossen, dan moet je kiezen voor een annuïteiten hypotheek.

Lagere btw-tarief komt te vervallen

De hypotheekregels zullen op korte termijn niet veranderen, dat is anders voor het btw-tarief op arbeidskosten bij onderhoud- en renovatiewerkzaamheden. Mocht je nog willen profiteren van het 6 procent btw-tarief, dan kan dat nog tot en met 31 december 2014. Het huidige voordeeltje wordt hoogstwaarschijnlijk niet nog eens verlengd. Kortom, sluit voor eind 2014 een tweede hypotheek af en profiteer van minder dure kozijnen en energiebesparende zonnepanelen.