Spouwmuurisolatie kan tot 20% energiebesparing opleveren

In huizen gebouwd tussen 1950 en 1970 kan je meestal al wel een spouwmuur vinden tussen de buitenmuren.

warmteverlies-in-doorsnee-woning-300x249

Deze werd echter op die moment nog niet opgevuld met isolatiemateriaal, wat nadien met recentere huizen wel gebeurde. 1 van de beste tips om snel een grote energiebesparing te behalen bij een oud huis is dan ook zorgen voor een isolatie van de buitenmuren van het huis. Via de muren verlies je namelijk tot 20% van je warmte.

Dit kan op verschillende manier. Zo kan je zowel buitenmuur- als binnenmuurisolatie aanbrengen, maar een andere techniek is de zogenaamde spouwmuurisolatie.

spouwmuurisolatie besparing

Bij spouwmuurisolatie brengt men een isolerende substantie in in de lege spouwholte tussen de buiten- en binnenmuur. Dit isolerende materiaal kan een PUR-schuim zijn,
isolatiekorreltjes of glasvezelvlokken. Elk materiaal heeft zijn voorstanders en tegenstanders, maar belangrijker is natuurlijk de situatie van je eigen huis.
Hoe dik is de spouwmuur, is deze mooi proper of met bouwresten?

Belangrijk hierbij is dan ook om verschillende bedrijven een offerte voor spouwmuurisolatie te laten opstellen,
zodat je de nodige informatie kan inwinnen en vergelijken. Je kan uitgaan van een gemiddelde prijs rond de 20€/m² muuroppervlakte.

Wat kost spouwmuurisolatie eigenlijk?

Een voorbeeld van de concrete besparing voor en na het uitvoeren van spouwmuurisolatie bij een alleenstaande woning geeft volgende aardgasverbuikcijfers:
vergelijking voor/na spouwmuurisolatie. Er is dus een besparing van 18% aardgas geweest in het jaar na de isolatie!
Natuurlijk hangt dit ook van andere factoren af, maar dit geeft toch al een mooi beeld van de mogelijke besparing.