Warm water dankzij een zonneboiler

Geld besparen op je warm water kan met een zonneboiler. Via de zonnecollectoren die het licht van de zon opvangen en vervolgens omzetten via thermische energie in warm water in de zonneboiler, kan je tot 65% besparen op je huidige energiefactuur.

Verwar een zonneboiler echter niet met zonnepanelen. Zonneboilers vangen de zonnewarmte op via zonnecollectoren zodat het sanitair warm water kan opgewarmd worden. De zonneboiler is dus volledig afhankelijk van zonnewarmte en verwarmt enkel het warm water in uw woning.

Zonnepanelen daarentegen zullen het zonlicht gebruiken. Deze zal worden omgezet in energie via fotovoltaïsche cellen. Zonlicht is er ook in de winter, waardoor zonnepanelen het hele jaar door perfect werken en het zonlicht omzetten in elektriciteit.

Wie een keuze moet maken tussen zonnepanelen en een zonneboiler, kan zich laten leiden door de aankoopprijs. De aankoopprijs van een zonneboiler is betrekkelijk goedkoper dan bij zonnepanelen. De voordelen van een zonneboiler zijn relatief eenvoudig na te gaan: Naast de besparing op je energiefactuur, heb je ook recht op premies en subsidies van de overheid. Dankzij deze premies zakt de terugverdientijd van de investeringskosten toch aanzienlijk. Deze terugverdientijd wordt gemiddeld geraamd op zeven jaar.

Daar komt ook nog eens bij dat zonnewarmte vrij voor handen is en dus niets kost. De installatie is relatief eenvoudig en vergt geen bijkomende vergunningen. Wat onderhoud betreft is het bij een zonneboiler voldoende om dit eens per 5 jaar te laten uitvoeren. Je kan dus besluiten dat zonneboilers onderhoudsvriendelijk zijn.

Zonneboilers kunnen water verwarmen, dus technisch gezien zijn ze ook in staat om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Dit is echter niet de meest rendabele oplossing aangezien we tijdens de winter, wanneer er een gebrek is aan warmte, net de vloerverwarming het meeste nodig hebben. Je doet er dus goed aan om je zonneboiler te beperken tot het sanitair warm water zodat je zonder problemen kan douchen of aansluiten op je vaatwasmachine.

Interesse in een zonneboiler? Dan kan je altijd vrijblijvende offertes aanvragen en advies inwinnen van specialisten op zonneboilertips.be.