Voordat u ergens wilt gaan bouwen is het van beland uw zelf van bodeminformatie te voorzien. Er zijn een aantal praktische en juridische problemen die zich kunnen voordoen wanneer de bodem niet aan bepaalde eisen voldoet. Bodeminformatie is dus van groot belang wanneer u van plan bent een perceel te kopen om daar vervolgens iets op te laten ontwikkelen.
Praktische uitdagingen met bodem
Er zijn een aantal bodemsoorten die zich moeilijker laten bebouwen dan andere bodems. Er zijn bijvoorbeeld zandbodems waarbij de bodem vrij los is en daarom lastig te bebouwen. Een heipaal dieper de grond in moeten gaan. Dit omdat de normale diepte gewoonweg niet afdoende is voor de zandgrond.
Ook wanneer je een aanbouw laat bouwen is het belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden. Het laatste wat je wilt is natuurlijk dat de nieuwe uitbouw wegzinkt, en dit kan gebeuren met op een zandgrond.
Bouwen op een veengrond brengt ook grote uitdagingen met zich mee. De veengrond wordt ook wel slappe grond genoemd. De naam zegt het eigenlijk al. Dit type grond biedt helemaal geen goede fundering voor gebouwen. De kans op verzakkingen is erg groot, tevens is het vrij vochtig wat ook risico’s voor het te gebouw meebrengt.
Vergunning technische uitdagingen
Wanneer u een stuk grond koopt is het belangrijk dat u een bodemonderzoek uitvoert alvorens u het gaat bebouwen. Het kan namelijk zo zijn dat de grond vervuild is, dat er giftige stoffen zich in de bodem bevinden.
Wanneer de bodem vervuild is, is de kans zeer groot dat u geen bouw vergunning krijgt voordat de vervuiling geheel verwijderd is. Er zijn bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het onderzoek naar bodems.
De kosten van een bodem reinigen kunnen overigens heel hoog oplopen. Dit dient allemaal mee genomen in de berekening in de waarde die de grond voor u heeft.