Zin en onzin over spouwmuur isolatie

Er wordt veel onzin verkondigd op het internet over het renoveren van je gevel en de spouwmuur isolatie waarom zou je spouwmuurisolatie gebruiken? Hier drie redenen waarom je spouwmuur isolatie niet zo moeten gebruiken.

Buitenmuren van woningen moeten kunnen ademen

Als je je gevel laat impregneren, je gevel laat stralen of je gevel laat reinigen dan is het belangrijk dat de isolatie in de spouwmuur zorgt ervoor dat muren niet kunnen ademen. Dit is niet waar. De hoeveelheid waterdamp die van binnen naar buiten via de buren moet afgevoerd is niet meer dan 2%. 98% van al het vocht wordt door middel van ventilatie afgevoerd. Bijvoorbeeld door openstaande deuren en ramen.

De stilstaande lucht van de spouwmuur isoleert al voldoende. Isolatiemateriaal is daarom overbodig

Dit klopt ook niet. De isolatiewaard va de isolatiewaarde van spouwlucht is vele malen lager dan van spouwmuur isolatiemateriaal. Anders dan bijvoorbeeld bij het dubbelglas staat de lucht tussen de spouwmuur nooit stil. Hierdoor verliest men veel energie die van binnen de binnenwand via bewegende lucht naar de buitenwand.

Een spouw mag nooit volledig worden af gevuld met spouwmuur isolatie

Een door regen nat geworden buitenmuur droogt sneller door de spouwlucht. Het voorkomt vochtige binnenmuren en voorkomt condens in een woning.

Ook dit is niet waar. Mits door een capabel bedrijf die het juiste materiaal gebruikt, is dit een prima oplossing voor een betere isolatie van uw pand. Alhoewel de buitenmuur inderdaad vochtiger is bij een gevulde spouw, levert dit geen problemen op. Hetzelfde geldt voor eventuele condensatie, omdat deze zeer lage vochtwaarde heeft.

Meer informatie over spouwmuurisolatie vind u hier.